30 Kasım 2019 Cumartesi

TÜRK MÜZİĞİ Hakkında görüşlerim:



TÜRK MÜZİĞİ Hakkında görüşlerim:
Allah, bir daha Türkiye’mize İSTİKLÂL Marşı yazdırmasın diye her zaman için dua edelim ve birlik beraberliğimizi asla bozmayalım…
Emin olun kendisini “TÜRK” kabul eden ve hisseden bir insan, Türk’e özgü Şarkılar, Türküler ve Ezgiler yapabilecektir. Birinin diğerinden daha kaliteli, daha güzel olabileceğini düşünmemek gerekir. Aslında, emin olun Türk Sanat Müziği ile Türk Halk Müziği arasında çok büyük farklılık yoktur. Emin olun sadece İCRA, ÜSLÛP ve SÖZ YAPISI ile ilgili çok küçük farklılıklar vardır. Her iki tür müziği SES SİSTEMİ bakımından TÜRK MÜZİĞİ Ses Sistemi içinde değerlendirmek daha uygun olur.
Bence müzik dünya çapında ve evrenseldir. Batı Müziğinin DO MAJÖRÜNDEKİ frekanslar emin olun RAST makamına çok uygundur. Onun için Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bundan böyle her konserinde Türk Müziğinin bütün eserlerini icra etmelidir. Ben son günlerde 2. 2. HAMPARSUM sürümüyle her makamdan eserleri yazdım. MİDİ sesine göre udumun akordunu yaparak bu sese eşlik ettim.
Genç bestecilerimize tavsiyem şudur:
1-Mümkün olduğu kadar melodik olarak PEŞREV, SAZ SEMÂÎSİ v. s. Yapınız.
2-Müzisyenler sazlarını icra ederken asla ve asla içki kullanmamalıdırlar. Asla içkili masalara ve yerlerde değer varlıklarınızı hebâ etmeyiniz. Çünkü emin olun Türk Müziği hiçbir zaman İÇKİ MÜZİĞİ değildir. Yani içki içilmesi için yapılan bir müzik değildir. Belki bazı şarkılarda içki unsurunu ibraz eden mısralar olsa bile, onlar illâ ki içki içilmesi için değildir.
İçkinin ne kadar kötü olduğunu bildiren cümlelerdir. Zaten içki masalarındaki insanlar üç bardak rakı içtikten sonra sizin sesinizi ve çalgı aletinden çıkan nağmeleri asla duyamazlar. Onlar siz çalmasanız bile yine içerler. Ne yazık ki Türk Müziği bi tarihten beri kötülenmiştir. Ve bu müziğimizin bir nevi İÇKİ MÜZİĞİ olduğunu telakki etmemizi aşılamışlardır.
3-Bahşişlere hiçbir zaman tenezzül etmeyiniz. Bence paramızın asla yerlere atılmasına razı olmayınız. Sizlere verilecek paraların bir zarfa konularak saygı ve sevgi dolu bir şekilde sunulmasını isteyiniz. Fakat maalesef benim bu söylediğim şeylerin tam tersi yapılmaktadır. Yerlere sahte paralar bile atılmaktadır. Hâlâ bazı köy düğünlerinde veya mahallelerde MAGANDA kurşunları savrulmaktadır. Bu yüzden hiç yok yere, KÖR KURŞUNA hedef olup hayata gözlerini yuman büyükler ve çocuklar bile olabilir.
3-Genç müzisyenlerden ricam devamlı olarak hareket etsinler. Sigaradan ve buna benzer bütün zararlı şeylerden uzak durmaları gerekmektedir.
4-Genç müzisyenlerin asla ve asla kumar oynamamalarını tavsiye ediyorum. GENÇLERİ KUMARDAN; BARUTU ATEŞTEN SAKININ!
5-Müzisyenlerin mümkün olduğunca çocuklara ellerindeki çalgı aletini öğrenmek isteyenlere öğretmeleridir. Ben son günlerde SOSYAL MEDYADA, müzik hakkında çeşitli tarzlarda dersler verdim. Bundan sonra da elimden geldiğince müzik hakkında dersler vermeye çalışacağım.
6-Emin olun ben çocukluğumdan beri müziği seviyorum. Çocukluğumda ilk olarak melodikayı, mandolini, do majör klarneti, si bemol klarneti, udu, cümbüşü emin olun kendi kendime öğrendim. Asla bunları öğrenmek için bir hocam olmadı. İnsan ceht (çabalamak) ettikten sonra emin olun her iyi şeyi öğrenebilir. Yalnız müziği değil, edebiyatı, resim yapmayı, fotoğraf çekmeyi, bisiklete binmeyi, jimnastik hareketleri yapmayı çok seviyorum…
7-Anlamaya çalışmak daima bir yolculuğa çıkmak demektir. Fakat çocuklarımıza bu imkânı vermek gerekmektedir. Bir şeyi anlamaya çalışan bir çocuğun zevkini kırmayınız!
8-Çocuklarımızın devamlı olarak bilgisayarın, telefonlarının başında oyun oynayarak geçirmeleri iyi bir şey değildir. Onlara el becerilerini geliştiren unsurların gösterilmesi ve belletilmesi elzemdir. Çocukları asla ve asla yalnızlığa mahkûm etmeyin. Sevgi gösteriniz.

9-Onun için bir TÜRK MÜZİĞİ ile uğraşan asla ayrımcılık yapmamalıdır. Bence yalnız Türk Müziği ile uğraşanlar değil; bütün dünya müzisyenleri aynı şekilde ve düşüncede olmalıdırlar. Cemiyet içerisinde benlik yapmayınız ve saz arkadaşlarınızı hatalarını toplum içinde yüzlerine vurmayınız. Çünkü hatasız insan olmaz. Her insanın bir hatası çıkar. Önemli olan o insanın kendi hatasını bir an önce telâfi edebilmesidir. Asla da siyaset bayraklarını teşhir etmemelidir. O zaman yok olur gider… Diğer guruplar tarafından dışlanmaya ve hor görülmeye mahkûm olur.
Unutmayınız ki Ermeni asıllı olan bestekârımız merhum TATYOS Efendinin, KÜRDÎLİHİCAZKÂR Saz Semâisi ne kadar da güzeldir. Bunu bütün dünya sazları icra etmektedir. Bir zamanlar bu insan cemiyetten dışlanmıştı. O da cemiyetin duvarından kulağını kabartarak müziğimize aşina olmuştur. Tecrit zamanında, Ermeni sanatkârlara sahip çıkılmalıydı. Onlar, bir yere yerleştirilerek, gençleri yetiştiren hocalar olarak tahsis edilmeliydi. Çünkü Ermenilerden her daldan çok büyük sanatkârlar vardı.
Yukarıda yazdığım cümleyi burada yine tekrar vurgulamak istedim. CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI en kısa zamanda TÜRK MÜZİĞİNİN bütün eserlerini icra etmelidir. İşte o zaman biraz olsun Müziğimiz tam olarak değer kazanabilir. Bunu bütün dünyaya örnek olsun diye uygulamamız gerekmektedir.
BATI MÜZİĞİ SAZLARINI, SEGÂH, UŞŞAK, HÜSEYNÎ, HÜZZÂM, SABÂ, gibi makamlarımıza uyarlanabileceğini unutmamak gerekmektedir. İnsan azmederse her şey yapar.
Emin olun kütüphanemde fotokopi olarak çektirdiğim daha henüz ciltlenmemiş kâğıtlar vardı. Kitabın adı: ATATÜRK VE TÜRK MÛSIKÎSİ-Atatürk’ün Sevdiği Şarkı ve Türküler-Yazan: Bedrettin Doğan KOÇER-Editör: Mansur KAYMAK-ANKARA-1989-Kitap isteme adresi: Mansur Kaymak T. H. M. Yayınları. Posta Kutusu: 15 Yenişehir-ANKARA-Telefon: 0312 350 65 04 ve 0312 230 54 88 
İşte bu kitaptan esinlenerek hemen ben de bir şeyler yapmak istedim. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun mensubu olan Sayın Remzi OKTAR Bey’in hazırlamış olduğu www.notaarsivleri.com nota arşivinden notalarını ve ses kayıtlarını çıkardım. Bunlar sayesinde NOTA GÖRÜNÜMLÜ videolar hazırladım.
Bu videoları www.YouTube.com özel kanalım olan,
1- O GÜL-ENDAM-Emin DEĞİRMENCİ-Udi Bestekâr kanalında izleyebilirsiniz. Oynatma Listesinin adı: ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR-TÜRKÜLER diye yazdım. Burada 45 adet eser bulunmaktadır. Bu eserlerin notalarını, GOOGLE-BLOGGER-GÖNÜL KÖŞESİ-Emin DEĞİRMENCİ de görebilirsiniz.
YouTube sitesinde bundan başka aşağıdaki kanallarım da bulunmaktadır.
2- ÇUKUROVA’NIN Sesi-Emin DEĞİRMENCİ-Udi Bestekâr
3- GÖNÜL KÖŞESİ-Emin DEĞİRMENCİ-Udi Bestekâr
4- ŞANLIGÜL Emin DEĞİRMENCİ-Udî
5- GÖNÜL ŞARKILARI-Udi Emin Bey-
6- ZATÜL-BEYN-Emin DEĞİRMENCİ-Udi Bestekâr
7- GÜLAT-Emin DEĞİRMENCİ-Udî
SOSYAL MEDYADAKİ KURALLARIM ŞUDUR:
Asla ve asla SİBER ZORBALIK yoktur.
1-) Başkasının kimliğine bürünme diye bir düşüncem yoktur.
2-) Asla kimseyi tehdit etmemekteyim.
3-) Çocukları tehlikeye atma diye bir fikir yoktur. Bilâkis bütün çocuklara dikkatli ve uyanık olmaları için mesaj vermektedir. Geleceğimizin en büyük sembolleri olan çocuklarımıza ve gençlerimize, Türkiye’mizin en duygulu ve en asil müziğini tanıtmak ve sevdirebilmektir.
4-) Korunan bir guruba karşı asla ve asla nefret dolu bir anlatım yoktur.
5-) Onun için SOSYAL MEDYADA yayınlanan yazılarım, fotoğraflarım ve videolarımda herhangi bir sakınca yoktur.
6-) Sloganım şudur: SİYASETE HAYIR; AHLAKLI VE İYİ OLAN SAN’ATA EVET demektir.  
7-) TAM TARAFSIZ; TAM BAĞIMSIZ; TAM BAĞLANTISIZ bir dünya görüşüyle emeklide kendi işimde çalışmaya çalışıyorum. Asla para kazanma diye bir amacım yoktur. Parayla saadet olmadığını çok iyi biliyorum. Dünya malı, dünyada kalır.
Emin DEĞİRMENCİ-Udi Emin Bey- 30.11.2019-PAZAR-ÇUKUROVA





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder