10 Kasım 2019 Pazar

ATATÜRK'ÜN MÜZİK FİKİRLERİ


ATATÜRK’ÜN MÜZİK HAKKINDAKİ SÖZLERİ:
 “Hayatta müzik lâzım değildir. Çünkü hayat, müziktir. Müzikle ilgisi olmayan bir insan, insan sayılmaz. Müzik, hayatın ruhudur; ancak, müziğin çeşidi, düşünülebilir.”
“Müzik hayatın neş’esi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve asil duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve asil duyguları en çok duyabilen ve diğer insanları duyurabilen şairdir.
“Efendiler! Hepiniz Milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz; fakat bir Sanatkâr olamazsınız. Sanatkâr da toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”
“Güzel sanatların hepsinde, Millet gençliğinin ne türlü ilerlemesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır.  Ancak bunda en çabuk, en önde görülmesi gerekli olan TÜRK MÜZİĞİ’DİR. Bu milletin yeni değişikliğine ölçü; Müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir. Ulusal ince duyguları, düşünceleri anlatandır. Yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir gün önce, genel son mûsıkî kurallarına göre işlemek gerektir. Ancak bu düzeyde, Türk Millî Mûsıkîsi yükselebilir, evrensel mûsıkîde yerini alabilir.”
“Bizim hakiki mûsıkîmiz, Anadolu halkında işitilebilir.”
“Güzel sanatlarda başarı; bütün inkılâpların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır. Onlar, bütün başarılarına rağmen medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla tanınmaktan daima mahrum kalacaktır.”
“Sanat, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, yontma, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”
“Yüksek bir insan toplumu olan Türk Milletinin tarihi bir özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan gelen zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlar sevgisini ve millî birlik duygusunu devamlı olarak her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî idealimizdir.”
“Sanatsız kalan bir toplum hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
“Bir ulus sanattan ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz.”
“Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.”
“Millî kültürün her alanında açılarak yükselmesini Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dileği olarak sağlayacağız.”
“Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, analarımızın ve atalarımızın olduğu gibi, yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır.”
“Kendi kültür değerlerine saygılı olmayan milletleri başka milletler de saymaz. Böyleleri, diğer milletlerin avı olmaya mahkûmdur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder